Хијалуронска киселина – неопходна за добра нега на кожата!

Хијалуронска киселина е природна супстанција која нормално се произведува во телото со цел да се хидрира ткивото. Се наоѓа во изобилство во зглобовите и е главна компонента на синовијалната течност. Тоа е особено важно бидејќи е главен фактор кој ја одржува подмачканоста и заштитата на зглобовите. Бидејќи хијалуронската киселина е екстремно хидрофилна молекула (таа се […]

Магарешки трн, природен лек за регенерација и детоксикација

Магарешкиот трн се користел во народната медицина за лекување на маларија, гинеколошки заболувања, болести на слезината … но неговото најпознато лековито дејство е она што го има врз црниот дроб. Се смета за едно од најдобрите лековити растенија за заштита, регенерација и детоксикација на црниот дроб. Докажано е дека е одличен во спречување на цироза, […]

Куркума – жолто чудо од природата кое лечи многу болести

Овој зачин е познат низ целиот свет благодарение на многубројните лековити својства кои ги поседува. Па така, со право зачинот куркума се нарекува жолто чудо од природата. Претставува еден од најмоќните природни лекови, а нејзината лековитост се должи токму на активната состојка куркумин.   Уште многу одамна е познато дека куркумата поседува анти-воспалителни својства, но […]

Ехинацеа: Запознајте го медицинското растение кое е борец против вирусите

Ехинацеа е лековито растение кое, поради докажаната ефикасност, е најпопуларно во време кога се присутни вирусни инфекции. Со секој пад на имунитетот, честопати може да се слушне советот: „Земете ехинацеа.“ Тоа е навистина одличен сојузник од природата, но треба да се внимава на правилниот начин на употреба. Echinaceae purpureae или виолетова рудбекија е едногодишно или повеќегодишно растение со […]